5 Eylül 2016 Pazartesi

3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası "Yaşlılıkta Beslenme"
Eklenme: 05.09.2016 00:01 | Kategori: BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PRG. ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ | Okunma Sayısı: 21  

Yaşlanma; Anne karnında başlayan ve yaşamın sonuna dek devam eden kaçınılmaz fizyolojik bir süreçtir.
Dünya Sağlık Örgütüne göre; 65-74 yaş “genç yaşlı”, 75-84 yaş “yaşlı”, 85 yaş ve üzeri “en yaşlı” olarak sınıflandırılmıştır.
Yaşlanmayla beraber bireyin metabolizma hızı düşer ve enerji gereksinimi azalır. Fizyolojik değişiklikler, ortaya çıkan rahatsızlıklar ve psikolojik değişim gibi birçok farklılık nedeniyle yaşlı bireylerin beslenmelerinde değişim olmalıdır.
Yaşlı Bireyler için Sağlıklı Beslenme Önerileri
· Yeterli ve dengeli beslenin.
· Besin çeşitliliği farklı tipte vitamin ve mineral değerlerinin alınası açısından önemlidir. Beslenmenizde aynı tip besinler yerine farklı besinleri bulundurun.
· Yeterli ve dengeli beslenmenin şartı olan 4 ana besin grubundan tüketmelisiniz. (-Süt ve Süt Ürünleri, -Et, Yumurta ve Kuru baklagiller, -Sebze ve Meyve, -Ekmek ve Tahıl Grubu)
· Az az ve sık sık beslenin. Günde 3 ana, 3 ara öğün yapın.
· Öğün atlamayın.
· Yağlı besinler; enerji içeriği yüksek, besin değeri düşük ve sindirimi zor besinlerdir. Kızartma, kavurma gibi yağda hazırlanan yemekler yerine haşlama, fırında pişirme veya ızgara yöntemleriyle pişirilen besinleri tercih edin.
· Bol miktarda posa içeren sebze, meyve ve kuru baklagillere sofranızda sıklıkla yer verin. Çünkü posa; yaşlılıkta sıklıkla meydana gelen kabızlığı önler, kan şekerini düzenler, kolesterolü azaltır ve barsak kanserine karşı koruyucudur.
· Margarin, tereyağ, kuyruk yağı gibi doymuş yağlar yerine sıvı yağlar tercih edin.
· Kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünlerini (süt, yoğurt, kefir) günde  su bardağı kadar tüketin.
· Tuz tüketiminizi sınırlandırın. Yemeklerinize ekstra tuz eklemeyin. Günlük tükettiğiniz tuz miktarı 1 silme tatlı kaşığını geçmemelidir. Salam, sucuk, sosis gibi et ürünleri, tuzlu bisküvi, cipsler, tuzlu kuruyemişler, işlenmiş etler (kavurma, tuzlanmış balık gibi), salamura besinler(yaprak, zeytin, turşu gibi), hazır çorbalar, salata sosları, soya sosu ve bununla hazırlanan besinler tuz oranı yüksek besinlerdir. Bu besinlerden uzak durmalısınız.
· Günde en az 2 litre (8-10 su bardağı) su tüketin.
· Fiziksel aktiviteyi arttırın. Aktivitenin türü ve şiddeti için hekime danışın.
· Sağlığınızı tehdit eden alkol ve sigara kullanmayın.
· Stresten uzak durun.

1 yorum: